Wednesday, July 8, 2009

Cerita Teladan

TAJUK CERITA : “ BAWANG MERAH BAWANG PUTIH ”

1.0-DEFINISI/PENGENALAN
Cerita teladan mengisahkan tentang golongan rakyat biasa dan berkatarkan alam nyata.Selain itu,unsur kesaktian dan keajaiban amat berkurangan jika dabandingkan dengan cerita lipur lara.Walau bagaimanapun,unsur kebetulan memainkan peranan penting dalam cerita ini,terutama sebagai titik perubahan watak utama seperti ‘Bawang Merah’yang selalu ditindas dengan kejam oleh ibu tirinya iaitu‘Mak Kundur’akhirnya mendapat pembelaan.
Cerita teladan ini juga penuh dengan unsur didektik dan pengajaran pendidikan moral yang diterapkan melaluai nilai-nilai murni kepada kanak-kanak dalam aspek peraturan sosial dan agama bak kata pepatah melayu ‘Melentur Buluh Biar Dari Rebungnya’. Selain itu,watak utama dalam cerita teladan selalunya menanggung penderitaan ,kekejaman, nasib malang, dan penindasan di awal cerita sebelum berlaku.Perubahan nasib,contohnya ‘Bawang Merah’.Antara cetita teladan yang terkenal ialah Bawang Merah Bawang Putih,Batu Bala Batu Bertangkup dan Si Tenggang hasil karya [Jamilah Haji Ahmad 1993].

2.O-SINOPSIS/RINGKASAN CERITA
Pak Ali mempunyai dua orang isteri iaitu ‘Mak Labu dan Mak Kundur’.Mak Labu telah melahirkan seorang anak perempuan melahirkan seorang anak perempuan yang bernama Bawang Putih.Pak Ali menjaga anaknya Bawang Merah dan Bawang Putih dengan penuh kasih sayang,tapi malangnya bak kata pepatah melayu ‘Jangan Disangka Air Yang Tenang Tak Ada Buaya’.Akibat dengan perbezaan tingkah laku Bawang Merah dan Bawang Putih.Bawang Merah ini mempunyai paras rupa yang cantik dan berhati mulia.Manakala Bawang Putih pula mempunyai sikap iri hati kepada Bawang Merah.Pak Ali mati apabila terkena sengat ikan sembilang.Setelah kematian Pak Ali kehidupan Bawang Merah dan ibunya penuh dengan kesengseraan dan penderitaan,kerana semua kerja di bendang haruslah dilakukan oleh Mak Labu.Akhirnya dendam kesumat Mak Labu telah menjelma seekor ikan kaloi.Pada suatu hari Mak Kundur telah menangkap ikan kaloi,kemudiaan digulai dan dihidangkan kepada Bawang Merah.Setelah Bawang Merah tahu bahawa makanan yang dihidangkan oleh Mak Kundur dan Bawang Putih itu adalah ibunya,Bawang Merah terus menangis dan pada malamnya dia bermimpi bertemu seorang perempuan tua dan menyuruh Bawang Merah memungut tulang-tulang ikan itu kemudian ditanam.Tempat tulang itu ditanam telah ditumbuhi pokok beringin.Di sinilah tempat Bawang Merah bermain buaian sambil bernyanyi.Seorang raja telah terpikat kepada Bawang Merah walaupun pada mulanya Bawang Putih cuba menyamar sebagai Bawang Merah.Akhirnya raja dan Bawang Merah berkhawin bak kata pepatah melayu ‘Sama Cantik Sama Padan,Bagai Pinang Dibelah Dua’.Akhirnya perbuatan Mak Kundur dan Bawang Putih diketahui oleh raja, dan Mak Kundur dan Bawang Putih diusir dari istana atas perbuatan mereka itu.

2.1 TEMA DAN PERSOALAN

Tema
•Balasan terhadap perbuatan jahat.
– perbuatan jahat mak kundur dan bawang putih terhadap bwang merah telah mendapati balasan.
– contohnya mereka di usir dari istana oleh raja.

PERSOALAN
• Kebenaran mengatasi pembohongan
– mak kundur dan bawang putih tidak dapat menipu raja.
– contohnya apabila raja ingin mendengar kemerduan suara anak mak kundur, bawang putih gagal kerana suara merdu itu milik bawang merah.
• nasib baik seorang gadis
–bawang merah yang nidup dalam kesusahan dan penuh penderitaan akhirnya telah menjadi senang apabila tekah berkhawin dengan raja


• kesebaran menempuhi kesukaran hidup.
– bawang merah tabah menempuhi kesukaran hidup selepas kematian ayah dan ibunya,kerana ditindas dengan kejam oleh mak kundur dan bawang putih.

2.2 MESEJ
• sikap pilih kasih yang boleh membawa bencana..
– contohnya: bawang merah yang mendapati layanan buruk daripada ibu tirinya mak kundur.
• kejahatan selalunya akan di balas dengan kejahatan juga.
– contohnya:mak kundur dengan bawang putih telah di usir dari negeri kerana cuba mempengaruhi bawang merah untuk membunuh raja.
• pentingnya mempunyai sikap pemaaf
– contohnya: raja membatalkan niatnya untuk membunuh mak kundur,sebaliknya mak kundur telah di usir dari negerinya.

2.2 NILAI
•kesebaran
– contohnya: bawang merah sabar menempuhi dugaan hidup selepas kematian ayah dan ibunya.
• mudah memaafi
–contohnya:raja telah memaafkan kesalahan mak kundur,raja hanya mengusir mak kundur dan bawang putih dari negerinya.
•kerajinan
–contohnya:bawang merah rajin mengikuti pak ali memancing ikan.
•baik hati
–contohnya:mak labu memohon maaf daripada mak kundur selepas mereka berselisi faham.
•keadilan
–contohnya:pa kali tidak menyebelahi mana-mana pihak pun apabila mak labu dan mak kundur bergaduh,sebaliknya menasihati mereka berdua.


2.3 PLOT
•JENIS PLOT.
–bersifat kronologi perestiwa di susun mengikut urutan waktu.
•PERKEMBANGAN PLOT.
P1 (pengenalan)
– mengesahkan tentang keluarga pak ali,pak mempunyai dua orang isteri dan akhirnya dia memperolehi dua orang anak iaitu bawang merah dan bawang putih.
P2(perkembangan
– krisis antara mak kundur dengan mak labu sehingga mak labu di bunuh oleh mak kundur dengan cara menolak mak labu ke dalam telaga.
P3(perumitan)
– raja kagum akan kemerduan suara bawang merah tetapi mak kundur memperkenalkan anaknya bawang putih kepada raja.
P4(puncak)
–tindakan bawang merah terhadap raja telah menimbulkan kemarahan raja.bawang merah masih didendami oleh mak kundur dan bawang putih.


– mak kundur dan bawang putih di usir dari istana kerana merekalah yang menjadi punca bawang merah membuat sesuatu yang menyakitkan hatinya.

2.4GAYA BAHASA
•SIMPULAN BAHASA
–Cuma,kelakuan,kedua-duanya berbeza iaitu bawang putih lebih ‘keras hati’
•INVERSI
–apabila diketahui ada orang mengintai perbuatannya,bawang merah dengan ‘rasa cemas pulang ke rumah’

2.5 TEKNIK PENCERITAAN
•PEMERIAN
–keseluruhan cerita ini mengemukakan teknik pemerian kerana tidak terdapat sebarang dialog, monolong,dan juga monolog dalaman.menurusi teknik pemerian,pengerangan,penceritaan tentang kesemua aspek termasuk latar dan waktu
2.6 LATAR
•LATAR TEMPAT
• rumah pak ali.
– pergaduhan antara mak kundur dengan mak labu.
• bawah pokok beringin.
– tempat bawang merah bermain buaian sambil bernyanyi.
• istana.
– tempat tinggal bawang merah selepas berkhawin dengan raja dan selepas menjadi permaisuri raja.
•Di tepi telaga.
– tempat bawang merah memberikan makanan kepada ikan kaloi.Di sini juga mak kundur menolak mak labu sehingga jatuh ke dalam telaga

• LATAR MASA.
•berlaku pada zaman tradisi memandangkan pengisahannya turut berkisar tentang masyarakat istana.Di gambarkan juga tentang corak hidup tradisi yang di amalkan setempat
– contohnya:terdapat telaga di rumah pak ali.
•LATAR MASYARAKAT.
•masyarakat kampung dan istana.
– mengesahkan tentang masyarakat kampung yang di wakili oleh pak ali.gambaran masyarakat istana pula ialah raja yang telah berkhawin dengan bawang merah.
•pekerjaan
– pelbagai jenis pekerjaan seperti petani, pemerintah dan pembesar anak negeri.
•golongan masyarakat.
– lebih menitikberatkan golongan tua dan muda

1 comment: